'Hout' van kwaliteit sinds 1937

Uitkijktoren: D’n Flaestoren

De bouw van D’n Flaestoren is ondertussen afgerond. Op 13 November konden de eerste bezoekers D’n Flaestoren beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht over Landgoed de Utrecht te Esbeek.

Een aantal jaren geleden is het idee is geboren bij gebiedspromotor Land van de Hilver en eigenaar van Landgoed de Utrecht, ASR verzekeringen. ASR is bezig om het gebied meer op de kaart te zetten en meer toerisme te ontplooien in het gebied. Een zeer mooi uitzicht over twee vennen en een mooi bosrijk gebied is het resultaat.

De bouw van de uitkijktoren is door verschillende bedrijven verzorgd. Bijna alle onderdelen zijn uniek en moeten in verschillende hoeken worden gemaakt en gemonteerd. Naast een vakkundige voorbereiding in de vorm van ingewikkelde berekeningen en gedetailleerde tekeningen vereiste de bouw van deze toren veel flexibiliteit, nuchter denkwerk en speciale driedimensionale meetapparatuur om een grote berg staal en hout tot een schitterende toren en een uniek uitkijkpunt te maken.

Het houtwerk is door Houthandel van Dal verzorgd, het verzorgen van traptreden en het monteren van de boomstammen. De traptreden zijn gemaakt uit Inlands Robinia/ Accacia hout en hebben in eigen zagerij verwerkt tot profielplanken. De lengte en de graden van de planken veranderd telkens. De Douglas stammen komen uit het landgoed en zijn ontschorst tegen de toren gemonteerd. Doordat de Douglas stammen gewaterd zijn, zijn deze ook geconserveerd. De bomen geven de toren niet alleen een natuurlijke uitstraling maar geven ook meer stevigheid aan de toren. Door het creëren van “driehoeken” van hout en staal wordt de toren sterk.

Weetjes:
– Sinds 2008 zijn de torenbouwers bezig met de bouw van de uitkijktoren voor landgoed De Utrecht.
– Voor de toren zijn acht bomen, afkomstig van het landgoed zelf, gebruikt.
– De bomen zijn 25 meter lang en wegen zo’n 3000 kilo per stuk
– De traptreden zijn gemaakt van Robinia/ Accacia hout en wegen 3500 kilo totaal.
– Het staalwerk bestaat uit 6500 unieke onderdelen. Die worden bij elkaar gehouden door 10.000 bouten en moeren.
– De uitkijktoren staat op een fundering van 123.00 kilo gewapend beton
– De toren weegt 55.000 kilo

Foto’s gemaakt door: Michel Klop, www.klopfotografie.nl

Foto impressie

  • Meer dan 80 jaar ervaring
  • Voor al uw houtwensen
  • Van boomstam tot eindproduct
  • Maatwerk is ons sleutelwoord
  • Kwaliteit tegen scherpe prijzen

Contactgegevens

Lage Mierdseweg 10
5085 NC  Esbeek
013-516 92 84

  Contactformulier   Facebook Linkedin

Openingstijden

Maandag: gesloten
Dinsdag t/m vrijdag: 08.00 uur t/m 18.00 uur
Zaterdag: 08.00 uur t/m 13.00 uur
Zondag: gesloten

Tijdens carnaval maandag 12 februari en dinsdag 13 februari zijn we gesloten.

 Plattegrond